Collecte Prins Bernhard Cultuurfonds

Van 28 mei tot en met 5 juni doet Akkermansgilde Venlo mee aan de jaarlijkse actie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In totaal collecteren 1182 organisatie in het hele land om geld op te halen voor lokale cultuur en natuur. De collecte is dit jaar voor de tweede keer mobiel, via appjes, mailtjes en social media. De opbrengst van de actie is voor de organisaties die actievoeren. Het Akkermansgilde voert actie voor het in stand houden van onze tradities en (schiet)activiteiten.

Het Akkermansgilde bestaat in 2021 al 427 jaar. Ons gilde kent een rijke traditie en is alom bekend binnen Venlo en omstreken. Daarnaast nemen wij ieder jaar deel aan diverse schuttersfeesten in de omgeving en het Oud Limburgs Schuttersfeest. Op de eerste zaterdag in juni houden we ook ons traditionele koningsvogelschieten. Hierbij wordt de zittende koning afgehaald en nog een keer getooid met het koningszilver. In de avonduren volgt dan het Koningsvogelschieten waarbij de nieuwe koning bekend is. Tijdens deze activiteiten gaat onze drumband voorop en daar achter onze eigen gilde kapel. Om deze en andere tradities te behouden doen wij mee aan de collecte van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseert al sinds 1946 de Anjeractie. Het is de oudste collecte van Nederland. Ieder jaar collecteren honderden organisaties voor hun vereniging én voor het Cultuurfonds. Vorig jaar is de actie voor het eerst mobiel georganiseerd: geen bussen en collectanten meer langs de deur. Het Cultuurfonds gaat op diezelfde voet verder. Het is veiliger voor de collectant én makkelijker voor de organisatie. Er is nog steeds grote noodzaak om lokale cultuurorganisaties te steunen. Vandaar dat het Cultuurfonds de hele netto weer teruggeeft aan de organisaties die collecteren.

Fri, 28 May